Update V Informatieberaad: de NTA-editie

10 okt 2019
Sinds 2014 komen zorgverleners en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport met regelmatig bij elkaar in Informatieberaad Zorg.

Het Informatieberaad

Dit Informatieberaad werkt aan een duurzaam informatiestelsel in de zorg. Zodat bijvoorbeeld zorggegevens beter uitgewisseld kunnen worden. In de vijfde update aandacht voor de toegankelijk van zorg voor patiënten en veiligheid van systemen. En de manier waarop jij bijdraagt aan die veiligheid.

De toegankelijkheid van zorg voor alle patiënten staat voorop

En voor die toegankelijkheid is het belangrijk dat het voor iedereen mogelijk is om digitale systemen (bijvoorbeeld de website van een praktijk) te kunnen gebruiken. En dat deze systemen veilig zijn. Deze veiligheid werd vastgelegd in een norm, die sinds mei 2019 ook wettelijk is vastgelegd: De ‘Nederlandse Technische Afspraak 7516’, oftewel de NTA 75166. Lees hier meer over deze norm.

Wat betekent deze norm voor jou?

De norm is bepaald en wordt gehandhaafd. Op dit moment Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw data en communicatiemiddelen. Maar een deel van die verantwoordelijkheid ligt ook bij de EPD-leverancier waarmee je samenwerkt. Voldoet deze leverancier aan de normen die gelden?

Wat kun je zelf doen?

Bekijk samen met jouw leveranciers de checklist voor de NTA 75166. Aan welke zaken voldoet het systeem waarmee je werkt en wat is er nog niet in orde?   

Wat doet het KNGF?

Het KNGF neemt deel aan het Informatieberaad. En in dat Informatieberaad werken zorgverleners en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen aan een duurzaam informatiestelsel in de zorg. Meer over het Informatieberaad lees je op onze eigen website. Maar bekijk vooral ook deze film!

We houden je via deze updates op de hoogte over alle plannen en resultaten van het Informatieberaad. Voor de NTA 75166 volgt nog een implementatiehandboek. Ook dat handboek delen we met je.

Trefwoorden: