Het nieuwe triage stappenplan

1 mei 2020
Het is zover!

Triage stappenplan, organisatie in de praktijk en FAQ

'Ik kan niet wachten om weer aan de slag te gaan', zei gisteren een fysiotherapeut in Hart van Nederland. Gelukkig hoeft hij ook niet meer te wachten. Gisteren kreeg onze beroepsgroep groen licht om de fysiotherapeutische zorg stapsgewijs op te schalen. Eindelijk! Wat hébben we daar met z'n allen naar uitgekeken!

Ik wil jullie op het hart drukken om bij die opschaling niet te hard van stapel te lopen. Het is noodzakelijk om de Paramedische zorg veilig en verantwoord op te schalen, met gepaste voorzorgsmaatregelen voor alle zorgverleners, om besmettingsrisico’s te beperken. Op basis van de adviezen en informatie van VWS en de richtlijnen van het RIVM (30 april) is dit aangepaste triage stappenplan tot stand gekomen. We maakten dit triage stappenplan samen met SKF en PPN. In het stappenplan staat beschreven onder welke voorwaarden de zorg plaats kan plaatsvinden. Het accent ligt nog steeds waar het effectief is de zorg op afstand te leveren.

Op 19 mei houdt het RIVM de beslissing om op te schalen opnieuw tegen het licht. 

Ik ga ervan uit dat we voorlopig nog wel even te maken hebben met een anderhalvemetersamenleving. Om de regels die hiervoor gelden ook in jouw fysiotherapiepraktijk toe te passen, kun je gebruikmaken van deze tips.

In deze FAQ vind je het antwoord op vragen die de nieuwe manier van werken mogelijk oproept.

We zijn nog in overleg met het Landelijke Coördinatiepunt Hulpmiddelen (LCH) over de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen voor onze beroepsgroep. Ook wordt geregeld dat fysiotherapeuten die symptomen hebben van corona kunnen worden getest. Op de details van deze toezeggingen komen we vanmiddag terug. 

Volgende week ontvang je een toolkit waarmee je jouw patiënten op de hoogte kunt stellen van de nieuwe manier van werken: 'Veilig naar je fysiotherapeut!' 

Ik wens je veel succes met opstarten!'

Guido van Woerkom

 

Trefwoorden: