Pensioen

Wanneer u werkzaam bent, bouwt u pensioen op bij een pensioenfonds. Tegen de tijd dat u met pensioen gaat wilt u alles goed geregeld hebben. Denk daarom tijdig na over de financiƫle gevolgen? Hoe is uw gezinssituatie? Bouwt uw partner eigen pensioen op? Wilt u eerder stoppen of juist langer doorwerken? Weet waar u rekening mee dient te houden.

Waar bouwt u pensioen op?

In de zorg bouwt u pensioen op bij het PFZW of het ABP, dit is afhankelijk van de cao. Bent u werkzaam in de vrijgevestigde praktijk, dan bouwt u pensioen op bij het beroepspensioenfonds SPF. Gaat u starten in de vrijgevestigde praktijk, dan moet u zich binnen een maand aanmelden. De verschillende pensioenfondsen ondersteunen u bij het inzichtelijk maken van uw financiĆ«le situatie. Maak gebruik van de diverse online  pensioenplanners en leg dit naast uw persoonlijke wensen of ga naar mijn pensioenoverzicht voor een overzicht van al uw opgebouwde pensioen.

Premie en belastingaftrek

Betaalt u de pensioenpremie voor het beroepspensioenfonds SPF zelf? Dan kunt u de betaalde premie als negatief loon of als bedrijfskosten opgeven in de belastingaangifte. Werkt u in loondienst? De betaalde premie geldt als negatief loon. Dit betekent dat u de totaal betaalde premie over een bepaald jaar in mindering brengt van uw ontvangen brutoloon. Bent u zelfstandig ondernemer? De betaalde pensioenpremie kunt u als bedrijfskosten aftrekken van de bruto omzet van uw onderneming.

Maandelijks teruggave van belasting is mogelijk. Dat kunt u regelen via een voorlopige belastingaangifte. Daarmee kunt u de teruggave van de premies maandelijks laten verrekenen. Een voorlopige belastingaangifte vraagt u aan bij de belastingdienst.

Algemene OuderdomsWet

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de AOW. Vanaf 1 januari 2013 gaat de AOW leeftijd in stappen omhoog. Uw AOW pensioen ontvangt u van de Sociale Verzekeringsbank.

Trefwoorden: