Regionalisering en multidisciplinar samenwerken

Misschien begin je net als samenwerkingsverband, of ben je juist al een eind op weg. Ken je alle tools, hulpmiddelen of valkuilen. Of wil je juist weten waar je rekening mee moet houden. In april 2019 begonnen we, samen met ruim 30 samenwerkingsverbanden met het verzamelen van kennis en ervaringen. Op deze pagina verzamelen we alles. Voor jou en jouw collega's in de regio.

Trainingen

Bestuurlijke trainingen voor samenwerkingsverbanden
Elk bestuur profiteert van een goede organisatie. Met een goede taakverdeling, zonder oeverloze vergaderingen en heldere prioriteiten. Voor de samenwerkingsverbanden organiseerden we, in samenwerking met VvAA, trainingen bestuurlijke vaardigheden. De eerste groep deelnemers begon in mei en juni 2019 met de opleiding: 21 bestuurders totaal. De deelnemers waren enthousiast en daarom planden we voor september nieuwe trainingen in. 

Miki Tavaszy volgde de training in mei, hij vertelt erover in een interview: "Deze tips hadden mij in menig situatie kunnen helpen"

Wil je meer weten of je aanmelden voor de trainingen? Neem dan contact op met Arjan Visscher: a.visscher@kngf.nl.

Samen vind je het wiel uit.

Docent Wout Raadgers aan het woord
Voor bestuurders van samenwerkingsverbanden organiseert het KNGF, in samenwerking met VvVA, het hele jaar 2020 de trainingen ‘bestuurder regionale samenwerkingsverbanden’. Miki Tavaszy volgde deze training in mei 2020. In september en oktober 2020 volgde een nieuwe sessie trainingen. We vroegen docent Wout Raadgers naar zijn ervaringen. Lees het artikel hier.

Stamppot en fysiofunda tijdens de eerste regiotafel van Midden Nederland

Regiotafel Midden-Nederland: samenwerken is steeds het doel
Hoe bouwen we samen aan succesvolle mono- of multidisciplinaire samenwerkingsverbanden en welke doelen hebben we in Midden Nederland? Dat zijn twee voorbeelden van vragen die bestuurders van samenwerkingsverbanden elkaar stelden tijdens de eerste ‘regiotafel’ in Amersfoort. Een bijeenkomst die in december 2019 begon met stamppot. Lees meer!

Begeleiding door de regioadviseurs van het KNGF.

Regioadviseurs begeleiden nieuwe en bestaande samenwerkingsverbanden in het land
Eén van hen is Erik van den Bos. Hij  werkt als KNGF-regioadviseur in Noordwest-Nederland en vertelt over zijn werk als regioadviseur en wat het KNGF kan betekenen voor samenwerkingsverbanden. Erik heeft een duidelijke boodschap: ‘De zorg wordt meer en meer regionaal georganiseerd. Wees alert en sorteer nu al voor op de veranderingen die eraan komen.

Lees het interview met Erik!

Subsidies voor samenwerkingsverbanden

Hulp bij subsidie-aanvragen
Het VWS-programma voor de Juiste Zorg op de Juiste plek kent subsidies toe aan samenwerkingsveranden en netwerken. Het KNGF begeleidt je om deze subsidies aan te vragen. En er zijn weer mooie subsidies toegekend in het kader van de Juiste Zorg op de Juiste plek.

De regeling hoort bij het VWS-programma JZOJP en is bedoeld om zorg te voorkomen, te verplaatsen en te vervangen. Het Apeldoornse samenwerkingsverband BlueZonesGroup, Artrosezorg NW Utrecht en het REACH project kregen subsidie. Fysiotherapie speelt bij deze projecten een grote rol. Lees meer!

3 april 2019: verslag kick-off multidisciplinair samenwerken

Verslag van de kick-off
Het ene samenwerkingsverband bestaat al een poosje, en heeft een bestuur en statuten. Een ander initiatief verkeert nog in een beginstadium, met alle (hulp)vragen die daarbij horen. En er zijn ook samenwerkingsverbanden die eigenlijk al toe zijn aan een volgende ronde, en zich afvragen: hoe zetten we de samenwerking voort?  Kortom, tijdens de kick-off werd duidelijk dat er verschillende stadiums en uiteenlopende vragen zijn. Maar waar is er samenhang en wat kunnen we van elkaar leren? Hier lees je meer over de kick-off. 

 

Wil je meer weten?

Neem dan contact op en stel je vraag over begeleiding, subsidies of trainingen. Of abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief over regionalisering en samenwerking. Stuur je mail aan Arjan Visscher: a.visscher@kngf.nl. 

Trefwoorden: