'De beperking in mijn heup kreeg meer invloed op mijn dagelijks leven'

In de rubriek Patiënt in beeld komt in elke FysioPraxis een patiënt en zijn of haar behandelend fysiotherapeut aan het woord. Deze keer: Thijs en fysiotherapeut John Reijnen.

Thijs (57): 'De pijn beïnvloedde ook mijn geestelijke gesteldheid'

“Begin jaren negentig ben ik geopereerd aan mijn rechterheup, een triple-osteotomie, als gevolg van de ziekte van Perthes. Tot zo’n tien jaar geleden heb ik geen noemenswaardige beperkingen ondervonden in mijn dagelijkse doen  en laten. Met kracht- en stabilisatieoefeningen heb ik het lang kunnen volhouden. Maar gaandeweg werd de pijn heftiger en daarmee de hersteltijd na sporten of bijvoorbeeld zwaar tuinwerk langer. Ook ben ik pijnstillers gaan gebruiken, eerst alleen paracetamol, later ook diclofenac. Ondanks deze medicatie bleef ik lang pijn houden in de rechterheup, en bij activiteit was die pijn permanent aanwezig. Ook werd mijn heup stijver en moest deze losgemaakt worden. Thuis  oefenen en losmaken van de heup hadden een steeds korter effect. De beperking in mijn heup kreeg meer invloed op mijn dagelijks leven.

Omdat ik werk heb waarbij ik afwisselend loop en zit, heb ik dat tot op het laatst kunnen volhouden. Maar fi etsen en wat langer wandelen ging niet meer. Door de toenemende pijn kon ik niet alleen fysiek minder aan; de pijn beïnvloedde ook mijn geestelijke gesteldheid. Dat besefte ik pas toen ik mijn nieuwe heup had; ik was de hele dag actief en goedgemutst.”

Fysiotherapeut John Reijnen: 'Voor Thijs was het belangrijk dat hij weer normaal kan lopen'

“Ik ken Thijs inmiddels een jaar of 10. Hij kwam bij mij wegens secundaire coxartrose ten gevolge van morbus Legg-Calvé-Perthes. Door de artrose ervaarde hij een sterke afname van zijn heupmobiliteit waardoor wielrennen steeds moeilijker werd. Thijs werkte daarnaast als conciërge in een ziekenhuis en moest in zijn werk ook vele meters afleggen. Thijs wilde nog veel, wilde nog met zijn wielrenvereniging fietsvakanties doen en in Zuid-Limburg de Cauberg op. Dit werd steeds lastiger.

Uiteindelijk heeft hij - in overleg met zijn orthopeed - gekozen voor een Totale Heupprothese (THP). Dit werd een THP met BIG. BIG staat voor Bone Impaction Grafting, wat betekent dat er met botsnippers een nieuwe kom wordt gefabriceerd tijdens de operatie. Dit is nodig omdat jonge heuppatiënten dikwijls hun primaire prothese overleven en er een revisie nodig is.

Bij Thijs bestond fysiotherapie voor een groot deel uit functionele looptraining. Voor Thijs is het belangrijk dat hij weer normaal kan lopen en met een normaal wandeltempo. Preoperatief was er namelijk een antalgisch gangpatroon en dat zorgde af en toe ook voor wat lage rugklachten. Met Thijs gaat het inmiddels goed. Hij fi etst zijn rondjes weer bij zijn club fietsfanaten.”

Meer weten over het behandelplan? Neem contact op met John Reijnen.

Lees hier FysioPraxis van september.

Trefwoorden: